• Makaroniki francuskie

    Makaroniki. Skąd pochodzi deser podbijający podniebienia?

    Czy ciekawiło Was to, dlaczego makaroniki są tak popularne w Europie, a w Polsce można je kupić dopiero od niedawna? Przez dłuższy czas zastanawiałem się nad tym pytaniem. Wydaje mi się, że jest to kwestia ich pochodzenia i renomy, jaką wyrobił sobie ten deser w ciągu ostatnich stuleci. W końcu nie bez przyczyny makaroniki były ulubionym przysmakiem Marii Antoniny. Skąd pochodzą makaroniki? Historia tego smakołyku sięga średniowiecza, lecz źródła podają różne daty. Według niektórych był to VIII wiek. Inni twierdzą, że nawet XIV. Ustalmy, co wiemy na pewno. Na początku makaroniki nie przypominały nam tych, które znamy obecnie. W zasadzie to w ogóle nie wyglądały jak kolorowy deser przekładany kremem.…

  • Słowo o tortach

    Orzeźwiające smaki tortów na lato!

    Jesteś fanem wszelkich słodkości? Lubisz piec i chciałbyś poszerzać swoją wiedzę z zakresu cukiernictwa? Poznaj oryginalne i orzeźwiające wypieki na gorące, letnie dni. Dowiedz się, jakie smaki łączyć w torcie. W tym poradniku przedstawiam specjalnie dla Ciebie ciekawe i inspirujące przepisy na wyśmienite wyroby. Każda okazja jest dobra, aby popisać się cukierniczym kunsztem i zaskoczyć swoich bliskich, rodzinę lub znajomych z pracy zwłaszcza, kiedy pogoda dopisuje i wszyscy poszukują różnorodnych form na ochłodzenie. Jakie smaki łączyć w torcie? Sprawdź klasyczne i nietuzinkowe pomysły Grunt to podstawa, a więc zaczniemy od samego ciasta. To bardzo specyficzna część tortu i wiele od niej zależy. Najbardziej popularne jest ciasto biszkoptowe. Ta podstawa tortu…