Makaroniki francuskie

Makaroniki. Skąd pochodzi deser podbijający podniebienia?

Czy ciekawiło Was to, dlaczego makaroniki są tak popularne w Europie, a w Polsce można je kupić dopiero od niedawna? Przez dłuższy czas zastanawiałem się nad tym pytaniem. Wydaje mi się, że jest to kwestia ich pochodzenia i renomy, jaką wyrobił sobie ten deser w ciągu ostatnich stuleci. W końcu nie bez przyczyny makaroniki były ulubionym przysmakiem Marii Antoniny.

Skąd pochodzą makaroniki?

Historia tego smakołyku sięga średniowiecza, lecz źródła podają różne daty. Według niektórych był to VIII wiek. Inni twierdzą, że nawet XIV. Ustalmy, co wiemy na pewno. Na początku makaroniki nie przypominały nam tych, które znamy obecnie. W zasadzie to w ogóle nie wyglądały jak kolorowy deser przekładany kremem. Pierwotnie były to zwykłe ciastka wypiekane z dostępnych we Włoszech orzechów – najczęściej migdałów, ale zdarzały się również laskowe lub włoskie. Co ważne, aby utrzymać miano oryginalnych macaroon [pisownia włoska] musiały zachować okrągły kształt i nie mogła pojawić się w nich mąka.

Legenda głosi, że powstawały w klasztorach weneckich, gdyż znaczna część średniowiecznych cukierników była właśnie zakonnikami. Jednakże nie jest to na tyle oczywiste. Każdy z włoskich regionów uznaje, że to właśnie ichni przepis na makaroniki jest tym oryginalnym. Trudno zatem o definitywne ustalenie miejsca powstania tradycyjnego przysmaku.

Włoskie makaroniki, które zostały symbolem kuchni francuskiej

Jak to się zatem stało, że deser, którym zajadali się włoscy kupcy z XIV wieku stał się sztandarowym smakołykiem wyszukanej kuchni francuskiej? Henryk II w 1533 roku ożenił się z Katarzyną Medycejską. W raz z jej orszakiem weselnym i posagiem do Francji dotarły także makaroniki, które oczarowały królewskie i dworskie podniebienia. Co ciekawe po tym epizodzie słuch o nich zaginął. Dopiero w XIX wieku można natrafić na wzmianki o nich w literaturze.

Od kiedy mówi się o Paris macaron?

Pierwsze paryskie makaroniki powstały około 1830 roku w nieistniejącej już dziś cukierni. Połączono dwa ciastka słodkim nadzieniem, lecz nie można mieć pewności, mówiąc o stałym przepisie. Zachowała się jednak forma, której przypisuje się miano paris macaron.

Wiemy jednak, kto jest twórcą obecnej formuły – Pierre Desfontaines. Był to cukiernik firmy Ladurée, który w 1930 roku jako pierwszy skleił dwa ciastka migdałowe kremem śmietankowym, stając się odkrywcą znanych nam współcześnie makaroników. Ich smakiem możemy rozkoszować się po dziś dzień, także w Polsce, choć dopiero od niedawna goszczą wśród znanych nam smakołyków.