Makaroniki Oława

Makaroniki to klasyczny deser kuchni krajów romańskich, znany już od czasów średniowiecza. Obecnie przysmak jest rozpoznawalny pod postacią dwóch okrągłych ciastek migdałowych, przekładanych kremem, o średnicy 5 cm, które mogą mieć różnorodne smaki i kolory. Ale czym charakteryzują się te klasyczne?

Domowe francuskie makaroniki

Podstawowe składniki do przygotowania makaroników to wysokiej jakości mąka migdałowa oraz świeże ubite białka. Mąkę przygotowuję przed samym wypiekiem, aby nie utraciła ona bogatego aromatu migdałów. Tylko tyle wystarczy, aby otrzymać podstawę pod miękkie w środku i chrupkie z zewnątrz ciastka migdałowe. Cała sztuka polega jednak na ich odpowiednim przygotowaniu i połączeniu z wyśmienitym kremem.

Klasyczne smaki makaroników

Wielu cukierników eksperymentuje z makaronikami. Tworzy się nie tylko nowe kolory, ale i nadaje fakturę przypominającą inne słodycze. Okazuje się, że choć to innowacja doprowadziła do odkrycia obecnej formy ich przyrządzania, niesłabnącą popularnością cieszą się klasyczne smaki. Jednak to, który z nich podbije kolejne podniebienia, wciąż pozostaje kwestią do rozstrzygnięcia.

makaroniki oława