Słowo o tortach

Orzeźwiające smaki tortów na lato!

Jesteś fanem wszelkich słodkości? Lubisz piec i chciałbyś poszerzać swoją wiedzę z zakresu cukiernictwa? Poznaj oryginalne i orzeźwiające wypieki na gorące, letnie dni. Dowiedz się, jakie smaki łączyć w torcie. W tym poradniku przedstawiam specjalnie dla Ciebie ciekawe i inspirujące przepisy na wyśmienite wyroby. Każda okazja jest dobra, aby popisać się cukierniczym kunsztem i zaskoczyć swoich bliskich, rodzinę lub znajomych z pracy zwłaszcza, kiedy pogoda dopisuje i wszyscy poszukują różnorodnych form na ochłodzenie.

Jakie smaki łączyć w torcie? Sprawdź klasyczne i nietuzinkowe pomysły

Grunt to podstawa, a więc zaczniemy od samego ciasta. To bardzo specyficzna część tortu i wiele od niej zależy. Najbardziej popularne jest ciasto biszkoptowe. Ta podstawa tortu jest ceniona przez cukierników, głównie ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Delikatna i puszysta struktura sprawia, że ciasto samo rozpływa się w ustach. Oprócz wersji biszkoptowej, znane są również waniliowe, kakaowe i czekoladowe. Spody tortów pełnią pierwszorzędną rolę, bo to one wnoszą aromat do całego wypieku. Kolejnym ważnym elementem jest poncz, czyli po prostu ciesz, którą nasączamy całe ciasto. Smak „nawilżacza” powinien współgrać z biszkoptem. Poncz może być różnorodny. Zazwyczaj jest to po prostu woda pomieszana z cytryną, która dodaje wyraźnej esencji ciastu. Wraz z ponczem często wprowadza się alkohol, czyli kolejny element poprawiający walory smakowe. W mojej pracowni wszystkie wyroby są bardzo dobrej jakości. Pracuję na świeżych produktach i staram się wydobyć z nich wszystko, co najlepsze.

torty oława
Orzeźwiający tort na lato

Oryginalne torty z kremami. Letnie smaki, które ukoją Twoje podniebienie

Skoro podstawy tortów mamy już za sobą, przyszła pora na najważniejszy element wypieku. Weźmy na tapet niebanalne połączenia orzeźwiających kremów na upalne dni. Nasz faworyt to krem cytrynowy. Intensywny, cytrusowy smak jest idealnym rozwiązaniem na wysokie temperatury.  Krem stanowi odskocznię od czekoladowych, śmietankowych opcji, które często są zbyt ciężkie i uniwersalne. Mus truskawkowy jest także pierwszorzędnym pomysłem na dopełnienie tortu. Świeżo zebrane owoce podkręcą walory smakowe ciasta. Jeżeli ktoś jest uczulony na truskawki, może zastąpić je innymi, najlepiej letnimi owocami np. rabarbarem, agrestem lub porzeczkami. Biorąc pod uwagę jedynie okres wakacyjny, główną rolę w naszym przepisie na sukces, odgrywają właśnie komponenty kwaśne, a zarazem lekko słodkie. Dla fanów ekstremalnie orzeźwiających smaków z delikatną nutą alkoholu, polecam krem wykonany na wzór drinka Mohito. Mięta i cytryna przyczynią się do subtelnego ochłodzenia naszego organizmu. Sam alkohol rozmiękczy ciasto i nada mu aksamitnej konsystencji. Poznaj bliżej propozycje Cukierniczego Atelier na  orzeźwiające torty z kremami i zaskocz niebanalnymi połączeniami swoich bliskich oraz przyjaciół.

Cukiernicze Atelier oferuje tort na zamówienie najwyższych standardów. Sprawdź ofertę już dziś!

W mojej domowej cukierni zajmuje się pieczeniem tortów na zamówienie. Piekę według ściśle określonych receptur, jednak specjalnie dla Was eksperymentuję z coraz to nowszymi składnikami, aby wydobyć z nich wszystko co najlepsze. W oparciu o moje wieloletnie doświadczenie, wiem jak trafnie dopasować smaki w wypieku i pozytywnie zszokować każdego Klienta! Moje torty z kremami są naprawdę warte świeczki. Zapoznaj się z ofertą! Jeżeli nie masz czasu na testowanie różnych rozwiązań w swojej kuchni lub po prostu pieczenie tortów to nie Twoja bajka, wyciągam zatem pomocną i profesjonalną dłoń. Specjalnie dla Ciebie przygotuję spersonalizowany tort, dobierając wysokiej jakości składniki według Twoich indywidualnych preferencji. Odkryj pomysły, które prezentuje oławskie Cukiernicze Atelier i zamów ulubiony tort na każdą okazję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.